Ik ben gevraagd om iets te vertellen over de rol van mij en mijn collega’s in relatie tot het Keurmerk Veilig Ondernemen. Ik zal mij echter eerst even voorstellen.

Eddie Keuzink

Afdeling Risico- en Crisisbeheersing team brandveiligheid, VNOG (Veiligheidsregio Noord- en Oost- Gelderland)

(Bijdrage van Eddie Keuzink, afdeling Risico- en Crisisbeheersing team brandveiligheid van de VNOG)

Mijn naam is Eddie Keuzink en ik ben werkzaam bij de afdeling Risico- en Crisisbeheersing team brandveiligheid van de VNOG (Veiligheidsregio Noord- en Oost- Gelderland). Mijn dagelijkse bezigheden zijn vooral het adviseren van het bevoegde gezag bij bouwaanvragen, brandveiligheid controles, bijwonen van overleggen, adviseren op complexe zaken, bereikbaarheid en bluswater enz.

Binnen het overleg met de leden van het KVO – Industriegebieden bepraten we allerlei zaken aangaande de industrieterreinen. Ik kijk dan met name naar het stukje dat gaat over brandveiligheid, bereikbaarheid en bluswater. Met name tijdens de jaarlijkse schouw zien we bijzondere dingen als we rondes over de verschillende industrieterreinen maken. Als ik bijzonderheden zie die in mijn ogen niet brandveilig zijn dan wordt hier een notitie van gemaakt en verzoeken we de toezichthouders brandveiligheid langs te gaan bij het betreffende object. Ik zou dan ook graag een beroep op u allen willen doen om eens een ronde op en over uw terrein te maken en eens te kijken hoe de stand is van brandveiligheid op uw eigen terrein en in uw bedrijf. Waar kunt u dan zoal op letten;

  • Is mijn terrein open en bereikbaar voor onbevoegden?;
  • Is het huisnummer op het pand goed zichtbaar voor hulpdiensten?;
  • Liggen er geen materialen opgeslagen aan de buitenkant tegen mijn pand die gemakkelijk aangestoken kunnen worden?
  • Sluit bij het weggaan alle deuren in het pand. Dit voorkomt in ieder geval onnodig veel rookverspreiding door het pand;
  • Laat oplaadmiddelen jaarlijks controleren en zorg voor deugdelijk materiaal;
  • Stal indien mogelijk de oplaadbare middelen (pallettrucks enz. ) in een ruimte bij elkaar en het liefst afgezonderd van brandbaar materiaal;
  • Indien u een eigen bluswatervoorziening op het terrein heeft, zorg er dan voor dat deze goed bereikbaar is en onderhouden;

Zo even een paar tips van mij om eens tijdens een koffiepauze te bespreken. Indien u graag meer info of zelfs een bedrijfsbezoek vanuit de brandweer stuur even een mailtje met het verzoek aan brandweer@vnog.nl of kijk eens op de website van brandweer Nederland https://www.brandweer.nl/brandveiligheid