Zo werkt de ANPR-camera

Lees hier de toelichting van Marien ten Brinke van de politie Zutphen op de kentekenregistratie op de bedrijventerreinen in Zutphen.

“Ik vind het super mooi en innovatief dat er op de industrieterrein van Zutphen wordt gewerkt met onder andere ANPR-camera’s. Deze camera’s, Automatic NumberPlate Recognition, hebben echt de toekomst en criminelen vinden het helemaal niets!

Door de ANPR camera’s behalen we leuke successen. Ik zal hieronder een voorbeeld schetsen van een casus die we de afgelopen jaren meermaals hebben meegemaakt:

Bij de politie wordt bekend dat een bekende groep inbrekers uit Almere gebruik maakt van een zwarte BMW voorzien van het kenteken 00-ABC-0. Deze groep werkt in wisselende samenstelling. Het kenteken van deze auto wordt in de landelijke ANPR gezet. Op het moment dat het voertuig De Mars oprijdt, krijgen wij de melding: “Voertuig is in gebruik bij inbrekers uit Almere.”

Als wij als politie bovenstaande melding ontvangen, is dat zeer interessant voor ons. Wat doet een auto, in gebruik bij criminelen uit Almere, in Zutphen? Ja… misschien komt men alleen voor een hapje bij de McDonald’s. Maar nu? Uit Almere, in Zutphen? Terwijl we niet langs de snelweg liggen? Genoeg reden voor ons om De Mars op te gaan en de auto en de inzittenden op te zoeken en te controleren.

Bij controle van het voertuig blijken er drie mannen in te zitten die allen bekend zijn in onze systemen. Het is 22:30 uur in de avond. Wij doorzoeken de auto en treffen twee breekijzers, hoofdlampjes, drie paar handschoenen, twee grote schroevendraaiers, twee lege sporttassen en een knijptang aan. Ik heb het niet in mijn auto liggen…

Alle heren worden aangehouden terzake het voorhanden hebben van inbrekerswerktuig. We waren net te vroeg… of juist op tijd!

En wat wordt de straf? Daar hebben wij als politie geen invloed op. Maar weet dat deze mannen niet blij zijn met de aanhouding en de ontdekking van het inbrekerswerktuig. Onze eigen CSI-afdeling gaat bekijken of het gereedschap te linken is aan andere inbraken. Deze mannen waren nog geen twee minuten op De Mars en zagen toen al van twee kanten politieauto’s aankomen. Een paar minuten later zaten ze geboeid in de auto. Een afschrikeffect om Zutphen de volgende keer even links te laten liggen? Ik denk het wel… en dat dankzij de ANPR-camera’s.

Helaas lukt het ons niet om alle misdrijven op te lossen. Maar mede met behulp van de ANPR-camera’s krijgen wij wel beter zicht op de industrieterreinen en weten/voelen criminelen dat ze gezien worden.”

Meer weten?

Parkmanager

Heb je een vraag? Parkmanager Rob ten Bok is je graag van dienst om de voordelen uit te leggen en vragen en/of opmerkingen te beantwoorden. Bel 06-51915581 of mail naar: info@parkmanagementzutphen.nl.

Secretariaat

Parkmanagement Zutphen
P/a Zutphens Persbureau
Bettinkhorst 9
7207 BP Zutphen
Tel. 0575-546311