Onderstaande brief is vandaag verstuurd aan alle gemeenteraadsleden, het college van B en W en de media:
Zutphen, 14 juni 2013
Geacht raadslid,
Uw raad debatteert aanstaande vrijdag 21 juni over de Voorjaarsnota 2013. Een nota die volledig in het teken staat van noodzakelijke bezuinigingen voor de gemeente Zutphen en het op orde brengen van de begroting voor de komende jaren. Een flinke opgave en zoals gesteld: een noodzakelijke, gezien de huidige economische situatie en bijvoorbeeld de decentralisatie van rijkstaken naar lokale overheden en de financiële consequenties die dit tot gevolg heeft.
Echter, het huidige voorstel van het College is o.a. gestoeld en doorberekend op een OZB-verhoging van maar liefst 4,4 procent. Een onacceptabel voorstel volgens Koninklijke Horeca Nederland – afdeling Zutphen (KHN), Binnenstadsplatform Zutphen (BPZ), Vereniging Commercieel Onroerend Goed Zutphen (VCOZ), Vereniging Werkgevers Kontakt Zutphen (VWKZ), de Vereniging Parkmanagement Zutphen en Belangen Organisatie Ondernemers Revelhorst (BOOR). Onacceptabel vanwege meerdere redenen, namelijk de volgende en in willekeurige volgorde:
- Juist in deze economische tijden is een dergelijke OZB-verhoging een rem op, en/of een financiële genade klap voor, het Zutphens bedrijfsleven en de groei van de lokale economie. Gemeenten hebben niet veel instrumenten om de lokale economie direct en indirect te stimuleren. De OZB-tariefstelling is echter de meest directe mogelijkheid om iets te doen voor, of “tegen” de groei van de lokale economie. Deze verhoging zal in sterke mate de lokale economie in Zutphen negatief beïnvloeden. Dat is niet alleen een mening van de KHN, BPZ, VOC, Parkmanagement Zutphen, VWKZ en BOOR, maar wordt ook onderschreven door economen, nota bene zelf ingehuurd door de gemeente Zutphen ter advisering bij het begin van de economische crisis in 2009, zoals hoogleraar Esther-Mirjam Sent, u wellicht bekend.
- Ons is bekend dat veel kleine zelfstandige eigenaar-winkeliers het water aan de lippen staat, en nu al moeten interen op eigen vermogen. Betalingsachterstanden komen geregeld voor. Met nog twee zware jaren in het vooruitzicht is het bijna onvermijdelijk dat gezonde bedrijven door deze buitengewone omstandigheden gaan omvallen. De gemeente zou niet op haar geweten moeten willen hebben dat zij een genadeklap toedient aan deze voor werkend Zutphen zo belangrijke sector.
- Een ander argument is dat als gevolg van de huidige financiële situatie van de gemeente Zutphen en de daarmee samenhangende kerntakendiscussie, veel traditionele overheidstaken al zijn of worden overgeheveld naar het private domein. Voornamelijk naar het lokale Zutphense bedrijfsleven. Denk daarbij aan Parkmanagement Zutphen. Een publiek-privaat initiatief dat o.a. de veiligheid op bedrijventerreinen in Zutphen voor haar rekening neemt (camerabewaking). Een project waar ruim 700.000 euro wordt geïnvesteerd door ondernemers/deelnemers uit Zutphen. Andere concrete voorbeelden van de forse stijging van de lokale lasten zijn:
– reclamebelasting voor de binnenstad;
– de verhoging van kosten voor evenementen;
– de verhoging van (bouw-)leges;
– het versoberen van subsidies;
– etc.
Een OZB-verhoging is dan ook vanwege dit argument met dit percentage af te raden. - Niet op de laatste plaats ontneemt deze OZB-verhoging “energie” bij werkgevers in Zutphen om verantwoordelijkheden te delen bij deze kerntakendiscussie.
Laat duidelijk zijn: in deze tijden gaat het om een nieuwe balans en dus tot een nieuwe gedeelde verantwoordelijkheid tussen publiek en private partijen. Déze OZB-verhoging leidt echter tot een verstoring van dit al broze balans. En dan te bedenken dat we nog een lange weg met elkaar te gaan hebben. Denk daarbij aan de Participatiewet en in zijn algemeenheid; het verder terugtrekken van de gemeente Zutphen op veel beleidsterreinen en de verantwoordelijkheden die dit tot gevolg heeft voor Zutphense ondernemers.
Wij stellen u dan ook voor om af te zien van deze OZB-verhoging en roepen u op om noodzakelijke bezuinigingen te zoeken in voorstellen die de lokale economie en de concurrentiepositie van Zutphen versterken en niet (verder) verzwakken. Mogelijke consequenties van deze verhoging als toenemende werkloosheid, leegstand e.d. kunnen wel eens slechter uitpakken dan het college nu, oneerbiedig gesteld, boekhoudkundig voorstelt. Een tijdelijke sluitende begroting, maar voor hoe lang?
Namens Koninklijke Horeca Nederland – afdeling Zutphen (KHN), Binnenstadsplatform Zutphen (BPZ), Vereniging Commercieel Onroerend Goed Zutphen (VCOZ), Vereniging Werkgevers Kontakt Zutphen (VWKZ), de Vereniging Parkmanagement Zutphen en Belangen Organisatie Ondernemers Revelhorst (BOOR).
Vanzelfsprekend tot een toelichting bereid,
Harrie van den Bijgaart
Voorzitter VWKZ
Rico ten Hag
Voorzitter VCOZ
Peter Hendriks
Voorzitter Parkmanagement Zutphen
Huub Janson
Voorzitter Binnenstadsplatform Zutphen
Anton Menkveld
Voorzitter Koninklijke Horeca Nederland – afdeling Zutphen
Robbert Veenendaal
Voorzitter BOOR
Download de brief hier als pdf:
[wpdm_file id=14]